Autor |
Správa |
|
Lemmy |
Zaslal: Ne september 08, 2013 11:23 am |
|
|
Súčasť inventára

Založený: 17 január 2007
|
Kým kresťania si zakazujú jesť z ovocia poznania, humanisti naopak odporúčajú premýšľať, uvažovať, rozmýšľať, používať rozum, teda jesť z ovocia poznania. |
_________________ Humanisti sú šľachetní ľudia, ktorí vedia žiť bez náboženských pohnútok. Som humanista, a zmyslom môjho života je žiť šťastne pomocou rozumu a citu. |
|
Návrat hore |
|
Lemmy |
Zaslal: Ne september 08, 2013 11:27 am |
|
|
Súčasť inventára

|
Humanisti Slovenska napísal(a): Snahou svetského humanizmu je budovať ľudskú spoločnosť založenú na humanistických hodnotách, na triezvom uvažovaní a slobodnom bádaní prostredníctvom ľudských schopností neakceptujúc žiadny nadprirodzený pohľad na realitu.
Svetský humanizmus sa opiera o racionálne myslenie, vedu, zameriava sa na rozvoj spoločnosti v celku, ako i každej ľudskej bytosti zvlášť. Svetskí humanisti presadzujú využívanie vedeckej metódy na rozpoznávanie faktu a fikcie a tvorivé využitie vedy a moderných technológií. |
_________________ Humanisti sú šľachetní ľudia, ktorí vedia žiť bez náboženských pohnútok. Som humanista, a zmyslom môjho života je žiť šťastne pomocou rozumu a citu. |
|
Návrat hore |
|
TvojOponent |
Zaslal: St september 11, 2013 8:42 am |
|
|
Súčasť inventára

Založený: 15 jún 2012
|
Prečo sa potom priamo na zhromaždeniach ateistov európskeho výzanmu šíria klamstvá,napríklad, že Galileo bol mučený alebo tá indická zubárka v Írsku zomrela na nevykonaný potrat?
Ako sekhumanisti dementujú svoje omyly? Či priznať si pochybenie nie je v súlade s tzv. sekulárnym humanizmom? |
_________________ Ponúkol som ateistom srdce na dlani. A oni? Rozbehli sa pre príbor. |
|
Návrat hore |
|
Lemmy |
Zaslal: St september 11, 2013 10:46 am |
|
|
Súčasť inventára

|
Súhlasím s tým, že ak sa humanisti mýlia, mali by byť na to upozornení. Pokiaľ je to možné, mali by si uznať, že sa mýlia, alebo nehovoria pravdu. |
|
Návrat hore |
|
Lemmy |
Zaslal: St september 11, 2013 10:53 am |
|
|
Súčasť inventára

|
V e-zine Humanisti.sk medzi citátmi je i tento od Beethovena: Dobro konať kde len možno, slobodu ľúbiť nadovšetko a pravdu ani na tróne nezaprieť.
Od Newtona: Pravde nemožno preukázať väčšiu službu ako ju očistiť od falošných vecí.
Od Freuda: Je holým faktom, že pravda nemôže byť tolerantná a nemôže akceptovať kompromisy alebo obmedzenia, že vedecký výskum považuje celé pole pôsobnosti človeka za svoje vlastné a musí zastávať nekompromisne kritický postoj voči akejkoľvek inej sile, ktorá sa snaží uzurpovať akúkoľvek časť jej oblasti.
Od Feynmana: Lži môžu byť šírené rovnako úspešne ako pravda, pravdivé a cenné informácie môže nahradiť propaganda.
Od Cicera: Najväčšmi sa previňuje človek, ktorý nechce vypočuť pravdu.
Takže môžeme rozobrať tie omyly, či klamstvá, či nepravdy, ktoré šíria humanisti. Ja sa tomu nebránim. |
|
Návrat hore |
|
Lemmy |
Zaslal: St september 11, 2013 4:57 pm |
|
|
Súčasť inventára

|
TvojOponent napísal(a): Prečo sa potom priamo na zhromaždeniach ateistov európskeho výzanmu šíria klamstvá,napríklad, že Galileo bol mučený alebo tá indická zubárka v Írsku zomrela na nevykonaný potrat?
Ako sekhumanisti dementujú svoje omyly? Či priznať si pochybenie nie je v súlade s tzv. sekulárnym humanizmom?
Priamo na zhromaždeniach sa nešíria klamstvá, že Galileo bol mučený. Je to len vec chybného prekladu.
Manifest za slobodu svedomia má v anglickom texte vetu takto:
Manifesto for Freedom of Conscience napísal(a): As a scientist, Galileo was sentenced because he had taught the truths that were the results of his own research rather than errors in conformity with the Bible.
V talianskom preklade Manifesto per la Libertà di Coscienza je takisto napísané, že Galileo bol odsúdený.
Citácia: Lo scienziato, Galileo Galilei, fu condannato per avere insegnato le verità che erano il risultato delle sue ricerche invece che quelle conformi alla Biblia.
Aj v ruskom preklade je napísané, že bol odsúdený.
МАНИФЕСТ ЗА СВОБОДУ СОВЕСТИ napísal(a): Ученый Галилей был осужден за то, что проповедовал истины, не вычитанные в Библии, а открытые в результате собственных исследований.
Čiže aj v slovenskom preklade malo byť napísané, že bol odsúdený, a nie mučený. OK?
Manifest za slobodu svedomia napísal(a): Vedec Galileo bol odsúdený, pretože učil pravdy, ktoré sám objavil, a nie tie, čo sa uvádzali v biblii. |
|
Návrat hore |
|
TvojOponent |
Zaslal: So september 14, 2013 11:59 am |
|
|
Súčasť inventára

|
Ďakujem Lemmy. Dúfam, že to nie je ukážkový príklad prekladateľského amatérizmu páno-súdruha Škodu. |
_________________ Ponúkol som ateistom srdce na dlani. A oni? Rozbehli sa pre príbor. |
|
Návrat hore |
|
Lemmy |
Zaslal: Ut september 17, 2013 8:30 pm |
|
|
Súčasť inventára

|
|
Návrat hore |
|
TvojOponent |
Zaslal: Št október 24, 2013 12:33 pm |
|
|
Súčasť inventára

|
|
Návrat hore |
|
Lemmy |
Zaslal: Št október 24, 2013 12:37 pm |
|
|
Súčasť inventára

|
Tá veta vyplýva z tej metaanalýzy, a z toho, čo tvrdí Sulík.  |
|
Návrat hore |
|
TvojOponent |
Zaslal: Št október 24, 2013 1:00 pm |
|
|
Súčasť inventára

|
Lemmy napísal(a): Tá veta vyplýva z tej metaanalýzy, a z toho, čo tvrdí Sulík. 
Pravicoví sú aj skíni. Ľavičiari medzi pravičiarov radia Hitlera (hoci podľa mňa Hitler robil politiku v mnohom podobnú s ľavicovou)
Myslím si, že takéto analýzy sú skôr predsudkami. Človek môže byť intelektuál a mať vyvinutý zmysel pre sociálne cítenie i pre trh, môže byť veriaci aj popierajúci Boha.
Hlavný problém, ktorý takéto rozbory a prieskumy prinášajú, je snaha stigmatizovať ideologických oponentov a tým získať prevahu sypatizantov, potenciálnych voličov a moci. |
|
Návrat hore |
|
Lemmy |
Zaslal: Št október 24, 2013 1:15 pm |
|
|
Súčasť inventára

|
Môže byť, že sa za tým skrýva snaha stigmatizovať oponentov. |
|
Návrat hore |
|
TvojOponent |
Zaslal: Št október 24, 2013 1:26 pm |
|
|
Súčasť inventára

|
Lemmy napísal(a): Môže byť, že sa za tým skrýva snaha stigmatizovať oponentov.
Tu sa zhodneme.
A možno sa zhodneme aj v odmietnutí tejto stigmatizácie. |
|
Návrat hore |
|
Lemmy |
Zaslal: St november 27, 2013 11:39 pm |
|
|
Súčasť inventára

|
Humanizmus ako svetonázor
Peter Schulz-Hageleit napísal(a): Humanizmus je predstava dobrého a správneho života bez odvolávania sa na boha alebo iné nadprirodzené inštancie.
Prechádzam články v Zošitoch humanistov, a táto myšlienka ma zaujala.
Dobrý a správny život.
Opíšte, diskutujúci, svoje predstavy o dobrom a správnom živote.  |
|
Návrat hore |
|
TvojOponent |
Zaslal: So november 30, 2013 1:12 am |
|
|
Súčasť inventára

|
Dobrý a správny život:
1.Uspokojenie základných potrieb (Jesť, piť, bývanie)
2.nájsť zmysel života
3.žiť s pocitom užitočnosti a prospešnosti
4. stavať na múdrosti predkov
5.odmietnuť relativizáciu
6. biblická morálka
7 mať zázemie vo fungujúcej rodine
8. pripojenie na internet  |
|
Návrat hore |
|
|