|
Autor |
Správa |
< O tomto webe ~ Zomrel významný fyzik a humanista V. L. Ginzburg |
Lemmy |
Zaslal: St november 11, 2009 10:41 pm |
|
|
Súčasť inventára

Založený: 17 január 2007
|
|
Návrat hore |
|
Goody |
Zaslal: Št november 12, 2009 12:13 pm |
|
|
Nový

Založený: 12 júl 2009
|
Ginzburg napísal(a): Pre pochopenie situácie vo vzťahu medzi ateizmom a vierou, treba nutne rozlišovať medzi „veriacimi v boha“ a „vyznávačmi náboženstva“.
Akurát, ak ľudia málo hovoria, tak ako sa to dá rozlíšiť? Keď mnoho ľudí sa uspokojí s jednoduchou vetou: Verím. A basta! To aby si potom ľudia domýšľali, či ide o veriaceho v nejakého konkrétneho boha alebo len obyčajného vyznávača náboženstva.  |
|
|
Návrat hore |
|
Goody |
Zaslal: Pi november 13, 2009 11:10 am |
|
|
Nový

Založený: 12 júl 2009
|
Aj toto je poučné:
Ginzburg napísal(a): Je veľmi smutné, že prevážna väčšina zo šiestich miliárd ľudí, ktorí dnes žijú na Zemi, zostáva nevzdelaná. Sledovať televíziu, používať telefón a lietať na lietadle, ešte neznamená byť vzdelaným. U nás v Rusku, pokiaľ viem, je obyvateľstvo vzdelanejšie, než vo väčšine iných krajín. Ale toto vzdelanie je povrchné a má obyčajne humanitné zameranie. Málokto neodpovie správne na otázku o autoroch „Eugena Onegina“ a „Vojny a mieru“. Spýtajte sa však, prečo sa menia ročné doby (zima, jar, leto, jeseň). Moje skúsenosti svedčia o tom, že aj ľudia s vyšším vzdelaním dávajú často nesprávne odpovede (hovoria napríklad o zmene vzdialenosti Zeme od Slnka). Správna odpoveď (naklonenie zemskej osi voči rovine ekliptiky, v ktorej sa nachádza Slnko a dráha Zeme) je pritom známa už 500 rokov!
Adam Roman |
|
|
Návrat hore |
|
scirocco |
Zaslal: Pi december 11, 2009 7:57 pm |
|
|
Známejší

Založený: 12 január 2007
|
Vitalij Lazarevič Ginburg bol mojím obľúbeným autorom vedeckopopulárnej literatúry už odkedy si pamätám, že som také knižky čítal. Zamladi som čítal, alebo skôr hltal, jeho knihy a články v časopise Kozmos.
Príznačné je, že Ginzburg bol nielen vynikajúci vedec - astrofyzik, nositeľ Nobelovej ceny, ale aj angažovaný ateista a humanista v tom skutočne najelepšom zmysle toho slova. Jeho slová boli vždy presné, jasné a zrozumiteľné.
Ginzburg bol vlastne, ak to tak možno povedať, 'ateista na obe strany', pretože kritizoval aj nosnú komunistickú ideológiu - marxistickú filozofiu, tam kde sa rozchádzala s vedou a rovnako aj náboženstvo. Pričom ale nikdy neskĺzol z vecnej roviny.
Škoda že už odišiel, aj keď žil dlho, ešte nám mal isto veľa čo povedať  |
|
|
Návrat hore |
|
|
Časy uvádzané v GMT + 2 hodiny
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
|
|
|